Behandelingen

Wanneer en waarom?

Elk paard, jong/oud/recreatief of sport heeft baat bij een behandeling. Maar klik hiernaast voor de volledige lijst aan symptomen.

De behandelingen

Ter bevordering van de lichamelijke en mentale welzijn, het maximaal functioneren en presteren, meer souplesse en bewegingsvrijheid.

Sportmassage

Een sportmassage is een dynamisch manuele therapie met zowel zachte als sterke grepen en mobilisatietechnieken voor de verbetering van de bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en spieren zich sneller kunnen herstellen. Ook fijn na een zware training of wedstrijd. Zo zorgt het ook voor verbetering van spieropbouw en conditie en bevordert het de aanmaak van synovia. We kunnen de spieren activeren of ontspannen, waardoor de spieren weer los en soepel worden en het paard zich weer beter kan bewegen tijdens de training.

Myofascial release

Equine Myofascial Release Therapie is een zachte manuele therapietechniek die zich richt op problemen die verband houden met fasciale restrictie. Dit betekent het losmaken en herstellen voor ontspanning van de spieren en het creëren van meer bewegingsvrijheid.

Fascia is een van de drie soorten bindweefsels. Het is een spinnenweb van bindweefsel dat door het interne lichaam loopt. Alles in het lichaam, botten, spieren, slagaders, aders en organen zijn verbonden door fascia. Het geeft vorm aan het lichaam. Fascia kan dun zijn (het doorzichtige velletje op een kipfilet) of heel dik (pezen, ligamenten). Bij een goede gezondheid is er een voortdurende beweging tussen de verschillende lagen fascia en zijn omgeving. Fascia is dynamisch en heeft veel invloed op het circulatiesysteem, spierspanning, bewegingspatroon, bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, emotie en gedrag. Belangrijke eigenschappen zijn: kracht overbrengen, coördinatie beweging en schokdemping.

We gebruiken bij deze behandeling de technieken:

  • DeepTissue: behandeling met directe druk.
  • Guasha: schraaptechniek met een Jade steen.
  • Taping: kan in combinatie met de bovenstaande behandelingen.

Mobiliseren en stretchen

Dit zijn verschillende rek- en strekoefeningen die we toepassen bij het paard. Waar nodig, neem ik deze mee in een behandeling. Bovendien, leer ik je deze rek- en strekoefeningen, zodat je deze zelf ook kunt toepassen bij jouw paard. Als je deze oefeningen regelmatig bij jouw paard doet, zal je merken dat zijn beweging groter wordt en de souplesse en lossigheid verbetert.

Voorafgaand aan de behandeling zal ik eerst een aantal checks uitvoeren om te zien waar eventuele pijn, spanning en beperkingen aanwezig zijn om een beeld te krijgen van wat er aan de hand is. Op basis van die check maak ik een behandelplan.

Een behandeling duurt tussen de 90 tot 120 minuten. Na de behandeling is het noodzakelijk om 15 – 20 minuten te stappen, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en er geen verzuring optreedt. Het aantal benodigde behandelingen verschilt per sessie. Na behandeling geef ik adviezen en krijg je mogelijk huiswerk mee.

Hulptool de Sanakey

De Sanakey is een smart tool die technologie met het natuurlijk herstelvermogen van het paard verbindt. Door interactieve neurostimulatie worden de hersenen geactiveerd om endorfines, opioïden en ontstekingsremmende mechanismen vrij te geven. Via impulsafgifte van de Sanakey op het huidoppervlak vindt er interactie met het lichaam plaats. De regelsystemen van het lichaam worden geactiveerd om te reageren en herstellen. Het activeert pijnvermindering, ontspant spieren, verhoogt de bloedstroom en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Het bevordert herstel en de balanceert functies van het stresssysteem.

Let op: ik ben niet opgeleid om diagnoses te stellen. Raadpleeg altijd eerst uw dierenarts. Ik masseer paarden en ik ben geen vervanging van de dierenarts. Wel kan het een toegevoegde waarde hebben op de reguliere geneeskunde.