Behandelingen

Fascia manipulatie/ release en sportmassage

Voor paardeneigenaren/ ruiters die ook vinden dat je paard het verdient om zich fit en soepel te voelen met meer bewegingsvrijheid en maximaal kunnen functioneren en presteren.  

“Een stijf, scheef, niet in balans en nageeflijk over de rug lopend paard kan zijn lijf niet optimaal gebruiken”.

Je herkent het wel. Je wil graag vooruitgang in je training en fijne buitenritten met je paard kunnen doen. Maar je merkt dat hij minder presteert en niet zo soepel beweegt als normaal. Hij is net als een dieseltje, het duurt even voordat hij opgewarmd is. Je voelt dat hij moeite heeft met buigen en stelling nemen. Je ziet als je een zijgang in zet dat hij zijn hoofd kantelt. Hij is onregelmatig en kort in de beweging. En hij laat zich niet verzamelen. Je merkt dat hij gevoelig reageert tijdens het aanraken, borstelen of bij het opzadelen. Het valt je op dat zijn gedrag veranderd, humeurig en gespannen tijdens jullie omgang. Als we merken dat er geen vooruitgang is en de prestaties achteruitgaan, moeten we oppassen dat onze paarden niet gaan/ blijven compenseren. Het begint met kleine signalen. Signalen wat jij voelt, merkt en ziet, en wat kan leiden tot meer compensaties in het lijf, tot staken tot blessure.

Je wilt niets liever dat hij zich goed in zijn lijf voelt, fysiek en mentaal in balans.

Waarom een behandeling

Wil je dat je paard optimaal presteert, met veel bewegingsbereik, souplesse, flexibiliteit en draagkracht? Dan is het belangrijk dat de spieren en fascia van je paard soepel, los en sterk zijn. Ze moeten gemakkelijk langs elkaar kunnen glijden.

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen merken dat je paard niet soepel loopt. Misschien is je paard nog scheef en daardoor niet in balans. Het kan ook stress ervaren, een trauma hebben gehad, hinder ervaren door niet passend harnachement, te hard werken of overbelast worden door verkeerde training of een voeding met te veel suikers. Al deze factoren hebben invloed op de fascia en de spieren, wat weer invloed heeft op de beweging van je paard.

Wanneer je paard niet goed kan bewegen, zal het proberen oplossingen en compensaties te vinden. Hierdoor kunnen andere structuren overbelast raken. Dit kan leiden tot beperkingen in de fascia, verminderde bloeddoorstroming, afname van kracht en uithoudingsvermogen van de spieren en veranderingen in de structurele uitlijning.

Een behandeling kan helpen om de fascia weer gezond te maken, verklevingen oplossen, blokkades op te heffen, pijn te verminderen en de bewegingsvrijheid van je paard te vergroten. De fascia en spieren meer krijgen meer lengte en kunnen ze weer gemakkelijk langs elkaar glijden, wat de bewegingsvrijheid vergroot. Door een behandeling wordt ook de doorbloeding van de spieren geoptimaliseerd. Dit bevordert de soepelheid en prestaties van jouw paard.

Na de behandeling merk jij…

 • Dat jouw paard fitter, losser en soepeler in zijn lijf is.
 • Dat hij na een training of een heerlijke buitenrit sneller herstelt, zowel fysiek als mentaal.
 • Dat hij de lengtebuiging zowel links als rechts kan
 • Dat hij samen met jou de gymnastiserende oefeningen zonder spanning makkelijker kan uitvoeren.
 • Dat weer voordelen, zoals meer balans, kracht oplevert.
 • Dat hij meer kan verzamelen.
 • Dat de spieropbouw verbeterd en meer lengte in de spieren wat dus voor meer bewegingsbereik zorgt.
 • Dat je paard meer ontspannen is, waardoor de aandacht van je paard meer bij jou is tijdens je samenzijn.
 • Dat hij meer bewustwording krijgt van zijn eigen lichaam en leert zijn lichaam optimaal te gebruiken.

Zij ging jou voor: review​

“Een merrie die veel spanning kan hebben, tijdens de behandeling zien ontspannen is op zich al 5 sterren waard, maar je paard na de behandeling bewuster met haar lijf zien omgaan is helemaal fantastisch. De dag na zowel de eerste als de tweede behandeling maakt ze een paar jolige sprongen tijdens het longeren wat ze normaal niet doet. De dagen erna met rijden merk je dat ze vrijer in haar beweging is en minder op een rem staat, superfijne ervaring.”

Voor wie

Elk paard, jong/oud/ recreatief of sport, heeft baat bij een behandeling.

 • Ter preventie. Het houdt jouw paard in een goede fysieke en mentale conditie
 • Bij oudere paarden. Massage zorgt voor soepele spieren, een betere doorbloeding en toename aanmaak van gewrichtsvloeistof waardoor de gewrichten soepeler worden
 • Gespannen paarden kunnen zich leren ontspannen.
 • Uw paard levert hoge sportprestaties waardoor in optimale conditie houden van spieren van groot belang is
 • Revalidatie: herstellend na blessure of bijvoorbeeld een hoefzweer. Compenseren door minder op desbetreffende been te gaan staan, waardoor overbelasting elders in het lichaam

Jij wil graag dat je paard op de juiste, gezonde wijze zijn lichaam kan gebruiken. En ik kan je daarbij helpen.

Hoe werk ik

Als therapeut gebruik ik hoofdzakelijk Myofascial release/ manipulatie, Sportmassage, Guasha en mobiliserende en stretchoefeningen met aanvullende technieken, zoals Cranio Sacraal, Masterson methode en Osteopathie.

Voorafgaand aan de behandeling zal ik eerst een aantal checks uitvoeren, zoals beoordeling tijdens beweging, palpatie en het testen van beweeglijkheid. Zo kan ik een goed beeld krijgen wat er aan de hand is waar eventuele pijn, spanning en beperkingen aanwezig zijn. Op basis van deze check maak ik een behandelplan.

De behandeling duurt tussen de 90 tot 120 minuten. Ik behandel altijd het gele lichaam van het paard. Een fascia behandeling is gericht op manipuleren, releasen en stretchen van de fascia. De fascia kan dan weer terug naar zijn oude vorm. Het heeft als doel de spanning en/of restrictie in het bindweefsel te verminderen. Om het resultaat te behouden of zelfs te vergroten geef ik oefeningen mee.

Na de behandeling is het noodzakelijk om 15 minuten te stappen, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en er geen verzuring optreedt. Of je kan kiezen voor een grondwerkles voor een korte training om het spiergeheugen te resetten en in balans en juiste beenzetting te laten lopen.

Het aantal benodigde behandelingen verschilt per sessie. Na behandeling geef ik adviezen en krijg je mogelijk huiswerk mee.

Wat kost het

Behandeling consult     €60,-

Consult met les               €85,-

Strippenkaart 3x            €165,- binnen 6 maanden

Taping                              €15,-

Uitleg mobiliseren en stretchen €30,-

Reiskosten: vanaf 15 km enkele reis vanaf 3132 PR €0.30 per km.

Sportmassage

Een sportmassage is een dynamisch manuele therapie met zowel zachte als sterke grepen en mobilisatietechnieken voor de verbetering van de bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en spieren zich sneller kunnen herstellen. Ook fijn na een zware training of wedstrijd. Zo zorgt het ook voor verbetering van spieropbouw en conditie en bevordert het de aanmaak van synovia. We kunnen de spieren activeren of ontspannen, waardoor de spieren weer los en soepel worden en het paard zich weer beter kan bewegen tijdens de training.

Myofascial release

Equine Myofascial Release Therapie is een zachte manuele therapietechniek die zich richt op problemen die verband houden met fasciale restrictie. Dit betekent het losmaken en herstellen voor ontspanning van de spieren en het creëren van meer bewegingsvrijheid.

Fascia is een van de drie soorten bindweefsels. Het is een spinnenweb van bindweefsel dat door het interne lichaam loopt. Alles in het lichaam, botten, spieren, slagaders, aders en organen zijn verbonden door fascia. Het geeft vorm aan het lichaam. Fascia kan dun zijn (het doorzichtige velletje op een kipfilet) of heel dik (pezen, ligamenten). Bij een goede gezondheid is er een voortdurende beweging tussen de verschillende lagen fascia en zijn omgeving. Fascia is dynamisch en heeft veel invloed op het circulatiesysteem, spierspanning, bewegingspatroon, bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, emotie en gedrag. Belangrijke eigenschappen zijn: kracht overbrengen, coördinatie beweging en schokdemping.

We gebruiken bij deze behandeling de technieken:

 • DeepTissue: behandeling met directe druk.
 • Guasha: schraaptechniek met een Jade steen.
 • Taping: kan in combinatie met de bovenstaande behandelingen.

Mobiliseren en stretchen

Dit zijn verschillende rek- en strekoefeningen die we toepassen bij het paard. Waar nodig, neem ik deze mee in een behandeling. Bovendien, leer ik je deze rek- en strekoefeningen, zodat je deze zelf ook kunt toepassen bij jouw paard. Als je deze oefeningen regelmatig bij jouw paard doet, zal je merken dat zijn beweging groter wordt en de souplesse en lossigheid verbetert.

Voorafgaand aan de behandeling zal ik eerst een aantal checks uitvoeren om te zien waar eventuele pijn, spanning en beperkingen aanwezig zijn om een beeld te krijgen van wat er aan de hand is. Op basis van die check maak ik een behandelplan.

Een behandeling duurt tussen de 90 tot 120 minuten. Na de behandeling is het noodzakelijk om 15 – 20 minuten te stappen, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en er geen verzuring optreedt. Het aantal benodigde behandelingen verschilt per sessie. Na behandeling geef ik adviezen en krijg je mogelijk huiswerk mee.

Hulptool de Sanakey

De Sanakey is een smart tool die technologie met het natuurlijk herstelvermogen van het paard verbindt. Door interactieve neurostimulatie worden de hersenen geactiveerd om endorfines, opioïden en ontstekingsremmende mechanismen vrij te geven. Via impulsafgifte van de Sanakey op het huidoppervlak vindt er interactie met het lichaam plaats. De regelsystemen van het lichaam worden geactiveerd om te reageren en herstellen. Het activeert pijnvermindering, ontspant spieren, verhoogt de bloedstroom en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Het bevordert herstel en de balanceert functies van het stresssysteem.

Let op: ik ben niet opgeleid om diagnoses te stellen. Raadpleeg altijd eerst uw dierenarts. Ik masseer paarden en ik ben geen vervanging van de dierenarts. Wel kan het een toegevoegde waarde hebben op de reguliere geneeskunde.