Over mij

Equine Myofascial release therapeut, paardensportmassage, Academische Rijkunst

Hey, mijn naam is Claudette Kloosterman, getrouwd, moeder, 2 paarden en 1 hond.

Geboren en getogen in Vlaardingen, Zuid- Holland en enige tijd geleden verhuisd naar de Veluwe, Nijkerk. Een droom die is uitgekomen. Dicht bij de natuur. Je kan mij dagelijks in de bossen vinden, wandelend met de hond of een heerlijke buitenrit met paard.

De reden dat ik fascia release /sportmassage therapeut en instructrice Academische Rijkunst ben geworden is door mijn grote vriend Buddy. Mijn reis begon toen hij in mijn leven kwam.

De eerste jaren met Buddy bestonden uit ups en downs, plezier maar ook verwarring. Ik voelde dat we niet op één lijn zaten en kwamen. Buddy was moeilijk te rijden, lichamelijke ongemakken, chagrijnig, angstig en introvert, waardoor hij veel spanning opbouwde.

Tijdens de trainingen werkten we alleen maar aan symptoombestrijding en niet de oorzaak. Het kwam zijn ontwikkeling niet ten goede. Ik kwam tot de conclusie dat deze manier van trainen niet voor ons werkte. Ik wilde dat hij zich zowel fysiek als mentaal goed voelde. Daarbij wilde ik ook samenwerken, een team worden. Ik ging op zoek naar andere wegen en kwam bij de Academische Rijkunst uit.

Voor Buddy en mij betekende dit een nieuwe start. Ik stond voor de uitdaging om Buddy te herbalanceren, zowel fysiek als mentaal, met als doel hem sterker, soepeler, buigzamer te maken en bovenal een gelukkiger paard te creëren. Ik kan je zeggen dat het gelukt is.

In 2015 startte ik met Buddy bij Straightness Training Academie van Marijke de Jong, online en live. Daar heb ik mijn 1e graad rechtrichten behaald. Sinds 2017 train ik bij Ylvie Fros, waar ik verschillende masterclasses heb gevolgd en daarnaast meerdere keren heb deelgenomen aan clinics van Bent Branderup, grootmeester Academische Rijkunst en Cristopher Dahlgren. In 2018 ben ik geslaagd voor mijn grondwerklongetest.

Door de ongemakken in zijn lijf en niet teveel afhankelijk van een ander willen zijn ben ik me ook meer gaan verdiepen in de biomechanica en gezondheidsleer van het paard. Ik wilde mij kennis vergroten en hem ook hierin beter kunnen ondersteunen. Ik heb diverse opleidingen gevolgd om het paard naast de training ook therapeutisch te ondersteunen.

Deze reis heeft mijn mindset doen veranderen. Ik heb mijn paard zien opbloeien, zowel fysiek als mentaal. Een oud stalgenootje zei eens “wat is hij veranderd en dan ben je alleen maar met hem aan een touwtje aan het spelen”. Ik vind het nog steeds een heel mooi compliment. Ik was toen echt het vreemde eendje op stal.

Van daaruit ben ik begonnen met mijn bedrijf Pure Equi. Ik herken het gevoel van machteloosheid. Ik wil graag bijdragen aan een fit, soepel en krachtig paard, zodat paard en eigenaar een team gaan vormen en hun dromen kunnen waarmaken. Dit kan zowel door een behandeling als lessen volgens de visie van de Academische Rijkunst. Ik draag graag mijn kennis over het lichaam en de biomechanica van het paard over aan de eigenaar.

Opleidingen/ cursussen/workshop/bijscholingen:

 • 2016-2018 Osteopathie
 • 2018: Musculoskeletal testing & Joint mobilisations bij Gillian Higgens
 • 2019: Myofascial chain and release technieken bij Gillian HIggens
 • 2019: Equine myofasciaal release bij massage Hippique
 • 2020: Equine manipulation myofascial & mobilization techniques van Caroline Lindsay
 • 2021: Sportmassage licentie 1 bij massage Hippique
 • 2021: Equine kinetic Myofascial connections bij Vibeke S Elbrond
 • 2021: Integratieve massage bij Massage Hippique
 • 2021: Mobilisatie technieken bij Massage Hippique
 • 2021: Diafragma van het paard bij Massage Hippique
 • 2021: Spierpathologie bij instituut Bartels
 • Februari en mei 2023: Veterinary Fascial Manipulation door Stecco Institute i.s.m. Massage Hippique
 • En vele andere bijscholingsdagen