Het creëren van fysieke en mentale ontspanning, balans en harmonie tussen paard en mens volgens de visie van de Academische Rijkunst/ Rechtrichten.
Elk paard wordt, net zoals de mens, asymmetrisch geboren: links of rechts gebogen, links of rechtshandig, meer of minder gewicht op de voorhand. Asymmetrie is in de natuur geen probleem. Echter, wanneer wij als ruiter het paard willen berijden kan dit problemen opleveren. Het paard moet extra gewicht dragen en dan ook nog eens balans houden. Wanneer het paard dit extra gewicht niet draagt vanuit evenwicht, kunnen er fysieke en mentale problemen bij het paard ontstaan. Dat willen we niet. Wat we wel willen, is een gezond, blij en blessurevrij paard. Om dit te bereiken gaan we het paard rechtrichten.
Oefeningen in Academische Rijkunst zijn de oefeningen die we ook kennen, in ieder geval de terminologie, van de dressuur. Echter, een belangrijk verschil is dat de Academische Rijkunst uit gaat van dressuur voor het paard, niet het paard voor de dressuur. Dit betekent dat het doel van de oefeningen waarmee we een paard trainen bij moeten dragen aan de fysieke en daarmee ook de mentale, ontwikkeling en balans voor het paard. Er is in die zin geen vaste methode die de trainer en ruiter bewandelen: op basis van wat nodig is, worden oefeningen uitgekozen die op dat moment nuttig zijn en passen bij het fysieke en mentale niveau van het paard.
Een training die past bij het paard, waarin ik je zal begeleiden, leidt tot:
-
Een goede basis voor elk paard: jong of oud, recreatie- of sportpaard:
- Een jong paard wordt begeleid, zowel lichamelijk als mentaal, voor het werk onder het zadel.
- Een oud paard wordt fit gehouden door met name onbelast te werken.
- Paarden met blessures wordt geholpen met een zo duurzaam mogelijke revalidatie.
Belangrijke onderdelen van de lessen zijn:
- Het paard fysiek meer in balans te laten bewegen: verticaal, horizontaal evenwicht en het gewicht meer naar de achterbenen, de motor, te verplaatsen.
- Het aanleren van zijgangen, zonder en met ruitergewicht.
- Oefeningen vanuit verschillende posities aanbieden, zodat je, naast een afwisselende training, je vaardigheden als trainer van je paard ontwikkelt.
- Het werken aan de houding en zit van de ruiter, zodat er bewuste samenwerking ontstaat tussen ruiter en paard.
- Het verminderen en oplossen van gedragsproblemen.
- Het wegnemen van angst bij de ruiter.
De lessen
Het trainen van een paard volgens de academische rijkunst is niet een quick fix: we werken aan houding en balans. Hiervoor moeten gedragspatronen worden aangepast, kracht en soepelheid worden ontwikkeld, en ook fascia moeten zich aan gaan passen. De training is dus een proces wat langere tijd in opbouwende fasen moet worden aangegaan. Doordat er gewerkt wordt aan balans, spieren en fascia zullen de resultaten blijvend en daardoor de moeite waard zijn. En het is natuurlijk niet alleen het paard dat zich ontwikkelt, ook de ruiter ontwikkelt zich: je leert beter kijken naar hoe je paard beweegt en hoe je gericht je paard kunt ondersteunen om zo lang mogelijk fit te blijven.
Als dit je aanspreekt, dan ben je bij mij aan het juiste adres: ik begeleid jou en je paard zowel naast als onder het zadel, naar een zo goed mogelijk correct biomechanisch gezonde beweging en mentale balans.
Grondwerk
Bij het grondwerk ligt eerst de focus op communicatie en samenwerking tussen jou en jouw paard. Je kijkt en luistert naar het paard en observeert waar het paard moeite mee heeft, hoe het paard beweegt en waar de scheefheden zitten.
Op basis van deze informatie gaan we samen met je paard werken aan de balans, souplesse en lichaamsbewustzijn. Dit doen we door gebruik te maken van gymnastische oefeningen, zoals lengtebuiging, schouderbinnenwaarts, travers, verzameling. Tijdens grondwerk loop je met name achteruit voor je paard: zo heb je een goed overzicht over je paard en pik je makkelijk de signalen van je paard op.
Werk aan de hand
Werken aan de hand is een tussenstap tussen het grondwerk en het longeren: de oefeningen die we in het grondwerk hebben opgepakt, worden nu ook gevraagd wanneer je naast je paard loopt. Je hebt nu minder zicht op je paard: de achterkant zie je niet meer, maar inmiddels heb je voldoende ervaring opgebouwd om te voelen of je paard in balans beweegt en of de gevraagde oefeningen voldoende goed worden uigevoerd. Tijdens het werk aan de hand, loop je op schouderhoogte, maar de afstand tussen jouw en je paard wordt bepaald door hoe goed jullie communicatie is: hoe beter de communicatie, des te verder van het paard kun je oefeningen vragen. Hoe verder weg je van het paard komt, des te minder het paard jou als zijwieltje kan gebruiken en zal de balans voor de oefeningen zelf gezocht moeten worden. Wanneer de afstand tussen jou en je paard enkele meters is, gaat werk aan de hand over in longeren.
Longeren
De oefeningen die het paard kent van grondwerk en werk aan de hand, worden nu in longeerpositie gevraagd: lengtebuiging, schouderbinnenwaarts, travers, verzameling. Longeren is dus niet gewoon even rondjes lopen: het is een waardevol instrument voor de ontwikkeling van je paard. Op longeerafstand wordt het ook makkelijker om met verschillende gangen te spelen: grondwerk en werk aan de hand lenen zich het makkelijkste voor stap, alhoewel draf en zelfs galop mogelijk zijn. Longeren is uiteindelijk de test in hoeverre je paard onbelast in balans kan lopen: door het grondwerk en werk aan de hand is al gewerkt aan soepelheid en kracht: aan de longe komt daar voor het paard het stukje ‘echt op eigen benen’ bij. Jouw paard bouwt conditie op en zijn spieren ontwikkelen zich.
Rijden
Door het grondwerk, werk aan de hand en longeren heeft je paard al de juiste houding aangeleerd. Hierdoor is het paard minder uit balans en ervaart minder spanning en eventuele stress. Maar ook tijdens het rijden wordt gewerkt aan de balans en kracht van het paard, maar komt er het stukje ruiterbewustzijn bij. Hoe kan de ruiter het paard leiden zonder het in de weg te zitten? Hoe beweegt het paard, hoe beweegt de ruiter? Tijdens de rijlessen begeleid ik dus zowel het paard, als de ruiter: ik geef de combinatie les. Het doel is om uiteindelijk samen te dansen!
Symmetrie
Elk paard wordt, net zoals de mens, asymmetrisch geboren: links of rechts gebogen, links of rechtshandig, meer of minder gewicht op de voorhand. Asymmetrie is in de natuur geen probleem. Echter, wanneer wij als ruiter het paard willen berijden kan dit problemen opleveren. Het paard moet extra gewicht dragen en dan ook nog eens balans houden. Wanneer het paard dit extra gewicht niet draagt vanuit evenwicht, kunnen er fysieke en mentale problemen bij het paard ontstaan. Dat willen we niet. Wat we wel willen, is een gezond, blij en blessurevrij paard. Om dit te bereiken gaan we het paard rechtrichten.